© 2014 Åsa Ljusenius

Logotype

PMC logo

Beautiful Periyamudaliarchavadi – en sopsorteringskampanj i Indien

Bakgrund

Vintern 2010/2011 var jag i Indien för att studera, praktisera och skriva min kandidatuppsats. Bland annat praktiserade jag på miljöorganisationen EcoPro i den lilla staden Auroville i delstaten Tamil Nadu. EcoPro höll som bäst på att lansera en sopsorteringskampanj för att förmå invånarna i den lilla byn Periyamudaliarchavadi att börja sortera och återvinna sina sopor. Mitt uppdrag blev att ta fram en logotype för kampanjen. Det skulle vara en logotype som kändes positiv, som anspelade på stolthet över att sortera sopor och hålla rent.

Idén

EcoPro hade idén om en hand som gjorde ”ok-tecken”. Tillsammans gick vi runt i Periyamudaliarchavadi och frågade dem vi mötte vilka associationer de hade till ”ok-tecknet”. Samtliga var positiva. Så jag började rita på händer i olika varianter – manshänder och kvinnohänder, händer med skjortärm, händer med armband och henna-tatuering. Gemensamt för alla händer var att de var högerhänder. I stora delar av Indien anses vänster hand nämligen vara oren. Händerna har också gemensamt att hudtonen är något mörkare än min egen, för att passa in bättre i Periyamudaliarchavadi.

Slogan

Återvinningskampanjens slogan var: Beautiful Periyamudaliarchavadi – Good People, Clean Village, Better Future. Den spånade jag och EcoPro fram tillsammans. På logotypen står det skriven antingen på engelska eller på tamil (språket som talas i delstaten Tamil Nadu).

Resultatet

Innan jag lämnade Auroville och Periyamudaliarchavadi fick jag glädjen att se min logotype i tryck på återvinningskampanjens andra event. Det första eventet hade varit en gemesam städdag i hela Periyamudaliarchavadi som avslutats med att kvinnorna i byn tävlat i att rita vacka ”kolam” på de nystädade platserna (kolam är dekorationer som ritas på marken med rispulver. Varje morgon brukar hinduiska kvinnor i södra Indien rita sådana framför ingången till sitt hem för att symbolisera harmoni, välgång och välkomnande av gäster). Det andra eventet var en prisutdelning till kvinnorna som vunnit tävlingen för vackraste kolam. På prisutdelningen rullades en stor banderoll ut med alla kolam – och med logotypen i mitten. I anslutning till prisutdelningen passade EcoPro på att tala med de boende i Periyamudaliarchavadi om fördelarna med sopsortering, och började diskutera hur man gemensamt skulle ta nästa steg… …men det är en annan histora.

Har du frågor eller feedback? Kontakta mig!